Pressupost municipal 2019

Aquest dijous 28 de febrer el Ple de l’Ajuntament ha aprovat el Pressupost General per l’any 2019, amb 11 vots a favor i 10 en contra.

Per l’aprovació d’aquest pressupost el govern d’ERC ha necessitat, a més del suport d’altres grups, el vot del regidor no adscrit, que el mes passat va deixar el grup municipal de C’s, fregant el que es coneix tradicionalment com a transfuguisme.

Des de Fem Masnou no compartim ni el fons ni les formes d’aquest Pressupost. Primer, pel que fa al fons, és a dir, a les partides que pugen i baixen, l’experiència ens demostra que el govern d’ERC no està disposat a engegar cap actuació vinculada a les aportacions que ha fet l’oposició a aquest Pressupost, tal com veuríem si comparéssim la liquidació del pressupostos anteriors que també incorporaven modificacions de l’oposició que, finalment, no es van executar.

I segon, pel que fa a la forma, la seva elaboració no ha tingut en compte els principis bàsics que haurien de caracteritzar obligatòriament qualsevol govern: la participació dels veïns i veïnes i la transparència absoluta en tot el procés de documentació.

És evident que el pressupost és l’eina més important que té un govern per fer política, i per això, a dos mesos i mig de les eleccions municipals, per respecte a la voluntat popular que va configurar la composició de l’actual plenari, la coherència que exigeix qualsevol principi democràtic passa per deixar en mans del proper mandat la confecció d’un Pressupost, i no pas servir-se del suport d’un regidor que quedarà emmarcat en el transfuguisme més propi dels vells temps d’aquesta casa.

Considerem que aquests no són els pressupostos que la vila es mereix ni els que necessita per deixar enrere una dècada de retallades dels serveis públics i de precarització general de la vida dels veïns i veïnes.

Fem Masnou està decididament compromès en la defensa dels drets socials i civils, i aquesta defensa és incompatible amb el suport a qualsevol actuació que pretengui donar continuïtat a la privatització de la gestió dels serveis públics, una pràctica que és urgent revertir per recuperar el control sobre les condicions laborals en què es troben els treballadors i les treballadores dels serveis municipals.

Fem Masnou aposta decididament per uns pressupostos que posin la vida al centre de la política, i per unes inversions que parteixin necessàriament d’una concepció feminista de l’urbanisme, que deixin enrere d’una vegada per totes el gris del ciment que ha caracteritzat les obres d’aquest mandat, i per una mobilitat ecològica, sostenible i fàcilment accessible.

El Pressupost de Fem Masnou també passa per una defensa clara dels serveis públics i els béns comuns. És cada vegada més urgent que la gestió de serveis com l’abastiment d’aigua, el transport urbà o les escoles bressol no continuïn en mans privades.

La participació i la transparència, ja sigui en l’elaboració del Pressupost, com en la majoria d’actuacions que vulgui emprendre qualsevol govern, no poden quedar en una declaració d’intencions, sinó que han de ser el principi fonamental de l’acció política com a garantia per regenerar la democràcia al nostre poble.

Fem Masnou, Fem poble.