[Masnou Viu 115] Pressupost municipal: també va de democràcia

El passat Ple es va aprovar el pressupost de l’Ajuntament pel 2020. El Govern d’Oliveras, amb el suport del PSC, va aprovar un pressupost que no fa cap esforç econòmic per potenciar la protecció mediambiental, que dedica a polítiques d’habitatge el mateix que a l’Alcaldia o que redueix les polítiques d’infància i joventut. Un pressupost que no podem sentir com a propi i per tant hi vam votar en contra.

A part del contingut, hi ha dos motius més que justifiquen el nostre vot contrari: manca de participació i manca de confiança. D’una banda, el Govern ha fet el pressupost a porta tancada, sense preguntar a la ciutadania, prorrogant les ordenances fiscals i portant una proposta de relació de llocs de treball que genera molts dubtes legalment. Un govern que troba sempre en Ciutadans o el PSC els seus socis de confiança, els quals, com ERC, gesticulen molt amb les banderes de dia mentre de nit pacten propostes allunyades de les necessitats de la ciutadania.

El segon motiu, la falta de confiança, explica fins a quin punt el govern d’Oliveras té poc respecte per la democràcia. Nosaltres som nous al Ple i el primer que vam fer va ser demanar les liquidacions de 2017 i 2018, darrers exercicis econòmics tancats. Ens vam trobar coses certament sorprenents, però per motius d’espai només ens centrarem en una en concret: les polítiques d’habitatge.

El Ple va aprovar el 2017 i 2018 que l’Ajuntament havia de gastar entre els dos anys 81.700€ en polítiques d’habitatge però el govern d’ERC va acabar gastat només 14.792€, un 18% d’allò pressupostat. On han anat a parar els 66.908€ que falten? A ajudar les moltes famílies del poble amb problemes d’habitatge segur que no.

Aquest fet us podem garantir que no és aïllat. El Ple aprova una cosa i el Govern d’Oliveras en fa una altra. Comencem a suposar d’on van sortir els milers d’euros gastats la legislatura passada abans de les eleccions. En resum, una perversió de la democràcia on la institució és utilitzada en benefici d’un partit polític mentre cada mes desenes de persones marxen del poble per no poder trobar un lloguer assequible.

Neus Villarrubia (Regidora de Fem Masnou)

Text publicat al Masnou Viu número 115 (Novembre 2019)