Intervenció al Ple ordinari del mes de Març de 2020

Ens agradaria començar enviant una forta abraçada a tota la ciutadania que avui està confinada a casa seva, mentre veu com alguns regidors i regidores ignoren les instruccions de les autoritats anant avui a la sala de plens.

Nosaltres havíem decidit no assistir a aquest Ple entenent que ara és el moment de les persones i no de distreure’ns amb tràmits administratius, més quan l’estat d’alarma els ha suspès. Confiàvem que el govern rectificaria i no posaria en risc la salut dels treballadors i treballadores que avui estan fent possible aquest Ple i a qui agraïm de tot cor la seva feina. Però no només no ha rectificat, sinó que avui, el govern, ens ha presentat un Ple fet a mida, amb diversos temes que hauríem d’haver pogut debatre en profunditat, com l’externalització, novament, d’un servei com és la neteja dels edificis municipals que repercuteix directament a les condicions laborals de les treballadores.

Però no només és això, per rematar-ho, el govern fa un intent desesperat i precipitat de penjar-se una medalla, portant un punt d’urgència amb les bases, poc treballades, d’unes subvencions que no tenen en compte les mesures que s’aprovaran per part de l’Estat, la Generalitat o la Unió Europea. Si vostès volien una mesura urgent, podrien haver congelat tots els tributs municipals i treballar amb la resta de grups un paquet de mesures consensuat, però han preferit tirar pel dret i posar-se la medalla. No és el que la ciutadania espera de nosaltres.

El nostre grup avui només farà aquesta intervenció. Hem votat els punts anteriors sense oferir explicació de vot, ja que avui, com dèiem, no és dia d’entretenir-se en assumptes administratius que poden esperar i que de ben segur tindrem temps d’explicar a la ciutadania. Pensem que no és moment perquè cadascú es pengi la medalla. És un moment complicat i ens cal arribar a acords el més amplis possibles. Nosaltres avui aquí us proposem tres grans acords:

1- En primer lloc, demanem al govern que retiri el punt d’urgència referent a la subvenció, entenent que és precipitat i que no sabem si podrà respondre a les necessitats finals que provocarà la situació actual. A canvi, oferim la nostra col·laboració, com segur que la resta de grups ofereixen la seva, per treballar i pactar un paquet de mesures integrals que respongui a un consens ampli del Ple i que es pugui adaptar de la millor forma possible a les necessitats del veïnat del Masnou.

2- En segon lloc, demanem que es retiri també el punt d’urgència referent a la modificació del pressupost, que va lligada a la subvenció. Ens cal un nou pressupost, un que respongui a una àmplia majoria del Ple i a les noves necessitats socials i econòmiques de la població. El pressupost aprovat ja no és vàlid, estem d’acord, però no ho arreglarem amb una modificació precipitada del 0,003% del pressupost. Ens cal, doncs, un nou pressupost que reculli el màxim consens polític possible, nosaltres estem disposats a pactar-lo i estem segurs que la resta de grups municipals també ho estan.

3- Per últim, com dèiem, venen temps difícils on de ben segur a moltes persones se’ls hi demanaran esforços i sacrificis per superar la crisi econòmica que vindrà. En aquest context, es torna més urgent que mai adaptar les retribucions i les dietes de la classe política a aquesta nova realitat, aprovant una rebaixa substancial, temporal si volen, de totes les quantitats, tant dels sous del govern com de les dietes de l’oposició, per poder destinar tot aquest estalvi a mesures que ens ajudin a superar la crisi el millor possible.

Així doncs, instem a la resta de grups a treballar des de demà mateix en aquests tres punts, oferint la nostra col·laboració per treballar també aquelles propostes que puguin sorgir de la resta de grups municipals. Ara no és moment d’improvisació i de tirar pel dret amb majories simples, ara és el moment de treballar de valent i arribar a grans acords. Estem segurs que ho aconseguirem.

Moltes gràcies.