[Masnou Viu 124] Com gestiona el Govern Municipal els nostres diners?

El passat ple del mes de juliol es va tancar amb la renúncia del regidor d’hisenda del Govern Municipal. El ja exregidor va al·legar motius personals per justificar la seva renúncia al càrrec i a l’acta de regidor. Nosaltres en l’àmbit personal, no podem fer res més que desitjar-li el millor, però la seva renúncia ens genera políticament algunes preguntes.

L’exregidor ho deixa pocs mesos després que plegués el darrer interventor municipal, funcionari encarregat de supervisar les finances de l’ajuntament. Aquest fet no és una excepció des que Oliveras és alcalde, període on els interventors i interventores amb prou feines aguanten un any al càrrec.

Darrerament s’han conegut informacions on es posa de manifest que les finances del Masnou tenen uns alts i baixos molt peculiars. Ens trobem que entre 2016 i 2018, en tots els exercicis, es van deixar de gastar força diners respecte al pressupostat, arribant a desviacions a la baixa de pràcticament un 30% respecte a allò que va aprovar el Ple. D’altra banda, l’any de les eleccions municipals el consistori es va gastar més de 2 milions d’euros per sobre del pressupostat.

En el debat sobre el pressupost municipal 2020 (aprovat per ERC i el PSC), primer debat en el qual participava Fem Masnou, ja vam denunciar el fet que el govern no compleix amb allò que s’aprova. En aquell moment encara no teníem la liquidació de 2019, però vam posar sobre la taula que als anys 2017 i 2018, per exemple, mentre que s’executava el 97% del pressupostat a l’Alcaldia, a Acció social s’executava el 66% i Habitatge només el 18%! És a dir, desenes de persones havent de deixar el poble per l’elevat preu del lloguer i el Govern Municipal “fent calaix”, mentre que en any d’eleccions es va tirar la casa per la finestra.

Al darrer ple ens vam trobar amb una modificació de les ordenances fiscals, aprovades de nou per ERC i el PSC, que obliden les promeses de tarifació social que millorarien la redistribució. D’altra banda, aquest novembre es portarà a Ple una proposta de pressupost per l’any 2021 que al cap i a la fi no sabem si el govern respectarà en la seva execució. Són temps en què la classe política demana constants sacrificis a la ciutadania, estaria bé que des del govern municipal es donés exemple de responsabilitat amb una gestió transparent dels diners públics.

 

Amadeu Quintana
Regidor de Fem Masnou