[Masnou Viu 127] Els preus del pacte

Han passat algunes setmanes des que el PSC i ERC van anunciar el seu nou pacte de govern municipal. Temps suficient per començar a veure possibles derivades del pacte i els preus que tard o d’hora haurem de pagar les masnovines i els masnovins.

ERC ha pactat amb el grup que els va portar als tribunals la darrera legislatura, per prevaricació, però també amb un dels grups locals del PSC més antisobiranistes del país. Els menyspreus cap al sobiranisme del regidor Suñé són constants i no fa massa, per exemple, va posar en dubte un possible indult per al senyor Junqueras, líder dels republicans. Un gripau que ERC es menja per aconseguir l’anhelada majoria absoluta que els hauria de permetre fer les requalificacions urbanístiques que fins ara cap grup els hi volia aprovar.

El PSC entra al govern pràcticament a canvi de res, a part de diners, és clar. Els dos anteriors grups municipals que amb tres regidors/res van entrar en un govern de coalició bipartit van aconseguir regidories claus com Urbanisme, Educació i Serveis Socials o Cultura i Recursos Humans, respectivament. Amb una posició negociadora similar, el PSC no ha tret cap de les regidories rellevants pel que fa a competències o a pressupost de l’ajuntament. Sembla evident que el preu que demanava el PSC era, a la pràctica, alliberar els seu portaveu i les dues regidores, que a partir d’ara podran viure còmodament de la política.

La ciutadania pagarà un doble preu. D’una banda un govern amb fins a 15 persones cobrant, entre polítics i assessors, amb un cost total de més de 550.000 euros anuals, un nou rècord municipal de despesa en el Govern, enmig d’una pandèmia i quan la ciutadania demanaria, segurament, contenció en certes despeses per poder dedicar esforços a polítiques socials o d’ajuda al comerç local o la cultura.

D’altra banda, com dèiem anteriorment, aquest pacte s’explica per modificacions urbanístiques controvertides. Alguna d’aquestes modificacions provocarà demandes judicials, tal i com ja ha advertit algun dels afectats. Recordem, per exemple, que un modificació urbanística l’any 2001 va provocar una sentència contrària una dècada més tard que va obligar l’ajuntament a pagar un milió i mig d’euros d’indemnització. En urbanisme, com amb tantes altres coses, val més no tirar pel dret no sigui que d’aquí a deu anys encara estiguem pagant els projectes faraònics que expliquen aquest pacte de govern.

Amadeu Quintana
Regidor de Fem Masnou