[Masnou Viu 129] Dones i vulnerabilitat social al Masnou

Les dades sobre la feminització de la vulnerabilitat social al nostre poble s’han fet notablement evidents durant aquest curs polític i ens han arribat a través de diverses fonts. Fem menció d’algunes d’elles.

Segons el Mapa de la Vulnerabilitat Social, elaborat pel govern a instàncies d’una moció presentada per Fem Masnou, al 2019 Serveis Socials va atendre 6.808 persones, de les quals un 65% eren dones, és a dir, un 36’53% de les dones residents al Masnou acudeixen als Serveis Socials. A través del Consell de Promoció Econòmica i dels registres de l’Observatori de la Covid, hem sabut que durant la pandèmia l’atur ha augmentat i que és clarament més elevat entre les dones.

Està clar que el govern disposa de les dades, però no ens acaba d’explicar què farà per abordar la situació. Certs indicis ens fan pensar que serà ben poc: als pressupostos del 2021 la partida destinada a Igualtat s’ha reduït, com ja va passar al 2020; segons el curt sobre dones emprenedores presentat per la regidoria de Promoció Econòmica en els actes de celebració del Dia de la Dona, la solució sembla ser «emprendre», com si aquesta possibilitat es trobés a l’abast de qualsevol dona; al documental sobre el confinament elaborat a instàncies del govern no apareix ni un sol testimoni de l’increment de la precarietat laboral que moltes dones del poble pateixen arrel de la pandèmia; existeix una etèria promesa sobre l’actualització del Pla d’Igualtat que no acaba de materialitzar-se…

A les conclusions del Mapa de la Vulnerabilitat Social es parla que urgeix dissenyar accions específiques pels col.lectius amb especials dificultats, entre els quals les dones ocupen el primer lloc. I és això precisament el que demanem des de Fem Masnou: un programa específic per abordar la feminització de la vulnerabilitat social al nostre poble, elaborat en clau estructural, més enllà de les accions assistencials. Perquè ser feminista no és només, com expressa l’alcalde al darrer Masnou Viu, «sentir-se orgullós d’encapçalar un govern format majoritàriament per dones», sinó lluitar, de forma determinada i eficaç, contra la desigualtat estructural que patim les dones pel sol fet de ser-ho.

Neus Villarrubia

Regidora de Fem Masnou