Fem Masnou respecte a les situacions d’inseguretat viscudes per diversos veïns i veïnes al nostre poble.

Abans de res, volem enviar una forta abraçada i desitjar una recuperació tan ràpida com sigui possible al noi que la matinada del passat dimarts va patir una agressió greu perpetrada de forma covarda per un grup nombrós d’individus. Aquesta agressió es suma a una altra de semblant patida al nostre poble per un altre jove que actualment encara s’està recuperant i al que també enviem tota la nostra solidaritat. Pensem que el dret a sentir-se segures a la via pública és un dret que tenen totes les persones i que és massa habitual la sensació d’inseguretat que vivim especialment les persones joves o la gent gran agreujant-se encara més si correspon a col·lectius especialment vulnerables pel fet de ser dones, població migrada o per la seva orientació sexual o la seva diversitat funcional.

Entenem com a natural, doncs, que davant de drets que no es garanteixen, la ciutadania exigeixi solucions i es mobilitzi per aconseguir-les. Entenem que l’ajuntament, qui sovint s’escuda en manca de competències, hauria de recolzar les mobilitzacions per defensar el dret a la sanitat, a un habitatge digne o a la seguretat. Afrontar els problemes i no posar-se de perfil és la millor manera d’evitar que aquests problemes serveixin de caldo de cultiu per idees totalitàries i retrogrades que volen aprofitar les pors de la gent per dividir el nostre poble. Ha de ser una prioritat de tots els veïns i veïnes que qualsevol protesta pacífica no sigui aprofitada com un altaveu d’aquestes idees que la majoria social rebutgem frontalment.

Respecte a la seguretat ciutadana, seguim proposant el que sempre hem proposat al govern municipal: més proximitat (agents cívics, educadors de carrer, policia de barri…), millors polítiques socials (ningú vivint al carrer, coordinació entre policia, serveis socials i teixit veïnal, associatiu i comunitari…) i més transparència (audiències públiques, informar de les dades reals de delinqüència al poble…). Ens volem sumar també a la demanda realitzada les darreres setmanes per diversos col·lectius veïnals i el grup municipal de JuntsxCat-Units pel Masnou de convocar la junta de seguretat local i que aquest òrgan es reuneixi de forma periòdica i transparent. D’altra banda entenem que també cal una audiència pública urgent sobre la qüestió i convocar la taula per la convivència aprovada al Ple de desembre de 2019 i que el govern municipal no ha constituit mai.

Davant de fets com els que s’ha produït recentment és comprensible que oblidem també altres inseguretats cada vegada més presents a la nostra societat, inseguretats que no tenen a veure amb l’ordre públic i sí amb les creixents desigualtats socials que s’accentuen diàriament. Que et facin fora de casa per no poder pagar el lloguer en plena pandèmia o que cada any augmenti el nombre de persones que fan ús dels bancs d’aliments, passant algunes persones en un any de voluntàries a ser-ne usuàries, o inclús de trobar-se en situació d’irregularitat per causa de la violència institucional tot i complir amb els drets i obligacions ciutadanes, són fets que no hauríem d’oblidar si volem afrontar els problemes de seguretat de forma integral.

Per acabar, volem reiterar el nostre suport a tots aquells veïns i veïnes que han patit situacions d’inseguretat en els darrers temps. Reafirmant el nostre compromís per treballar la qüestió de forma integral i comunitària, tractant que la prevenció sigui l’eix central de les polítiques municipals en matèria de seguretat.