Declaració Institucional en favor de la pau entre Israel i Palestina i de respecte a la legalitat internacional

El passat dissabte 7 d’octubre l’organització palestina Hamàs iniciava un atac a la frontera entre la franja de Gaza i l’Estat d’Israel amb objectius que incloïen població civil israeliana, assassinant a centenars de persones i prenent-ne a desenes com a ostatges. Aquestes accions s’emmarquen dins del conflicte endèmic que viu la regió i constitueixen crims de guerra intolerables i injustificables.

Com a resposta a aquests crims l’Estat d’Israel ha iniciat una ofensiva contra la franja de Gaza en la qual, a dia d’avui, una setmana després de començar, milers de persones han estat assassinades, entre elles molts infants. Segons l’organització Metges Sense Fronteres, a Gaza s’està vivint una situació amb una “violència sense precedents”. Els crims perpetrats per Hamàs no poden justificar, en cap cas, els crims de guerra i el potencial genocidi que està cometent l’exèrcit israelià a Gaza.

Cal recordar que la franja de Gaza té una de les densitats de població més grans del món i en aquestes condicions els bombardejos mai poden ser selectius. D’altra banda, la franja viu un bloqueig total per part de l’exèrcit israelià i es troba actualment sense subministraments d’aigua i electricitat. Bloquejar una zona on viu població civil és il·legal, es considera un càstig col·lectiu i és contrari al dret humanitari internacional. Bombardejar població o instal·lacions civils també és contrari al dret humanitari internacional. Per acabar, és obligació de la potència ocupant, segons les Convencions de Ginebra, salvaguardar la vida de la població ocupada i assegurar-ne el benestar.

No podem entendre aquesta nova guerra sense posar en relleu la política d’annexió de territoris palestins i d’apartheid practicada per l’Estat d’Israel. Aquestes polítiques han estat censurades per diverses resolucions de Nacions Unides.

D’acord amb l’exposat anteriorment l’Ajuntament del Masnou manifesta el següent:

  1. Condemnar els crims contra la població civil que s’han produït en aquest conflicte i transmetre la nostra solidaritat amb els familiars de les persones afectades.
  2. Exigir a l’Estat d’Israel el respecte per la legalitat internacional, el cessament dels bombardejos indiscriminats i el bloqueig de Gaza així com l’aturada de la seva invasió terrestre.
  3. Exigir a Hamàs l’alliberament de totes les persones que actualment estan segrestades.
  4. Expressar el nostre suport a les organitzacions civils palestines i israelianes que intenten treballar a favor de la pau, vetllar pels drets humans i buscar solucions en aquest conflicte.
  5. Reclamar la visibilització i reconeixement de la situació del poble palestí. És impossible emmascarar el conflicte quan hi ha oblit, vulneració de drets socials i polítics i es manté en la misèria i la privació de llibertat tot un poble.
  6. Instar la comunitat internacional, especialment a les institucions europees, a treballar de forma activa per la pau a la regió d’acord amb la solució de dos estats que puguin coexistir.
  7. Refermar el suport de l’Ajuntament del Masnou als projectes d’ajuda humanitària i cooperació internacional destinats a la franja de Gaza.
  8. Remetre aquests acords al Consolat d’Israel a Barcelona, al president de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri d’Exteriors del govern d’Espanya.