[Masnou Viu 137] La perversió de l’ajut social

El Govern d’ERC i PSC va portar al Ple de desembre l’aprovació del mecanisme que han escollit per donar ajudes al lloguer, al transport i a l’escolarització durant l’any 2022. L’any passat, amb el mateix sistema, només es van gastar poc més del 5% de l’import que havien pressupostat per destinar a ajuts als casals d’estiu, una quantitat ridícula que posa en evidència, una vegada més, el cinisme amb el que després presumeixen d’haver aprovat un pressupost que incrementa la despesa social, quan en realitat ja saben que aquells diners no se’ls acabaran gastant, fent servir tripijocs com els d’aquests sistemes d’ajuts que, enlloc de reduir les desigualtats, les augmenta. On aniran a parar, novament, aquells diners que han pressupostat per ajudar la gent que més ho necessita a pagar el lloguer, el transport o les despeses d’extraescolars o casals d’estiu, i que, com ja saben, no es gastaran amb aquesta finalitat? No ens prenguin el pèl.

Aquest sistema que han triat és el de fer competir veïns i veïnes pels recursos públics, com si fossin subvencions, on cadascú presenta una sèrie de documentació amb uns requisits que, un cop valorats, assignen una puntuació que serveix per calcular l’ajut que et correspon. Sabem, perquè ens ho diuen tots els estudis, que el principal factor que explica la desigualtat social és l’educació: a menys formació, més vulnerabilitat social i econòmica; a menor nivell d’estudis, més dificultats per accedir a tràmits administratius complexos com una convocatòria de subvencions i més dificultats per accedir-hi en igualtat de condicions respecte a persones amb més habilitat per treure una millor valoració en el procés. I per si fos poc, aquest mecanisme exigeix avançar un import que no saps si et serà bonificat mesos després amb un ajut, quan sabem que són precisament les persones més vulnerables les que no estan en condicions d’avançar res. Es tracta d’un sistema pervers que deixarà fora les famílies que més ho necessiten.

Des de Fem Masnou exigim al Govern d’ERC i PSC que rectifiquin. Cal recuperar el model basat en el criteri de les professionals. Treballadores i Educadores Socials que s’han format precisament per valorar la situació i necessitats personals de qui més ho necessita. Apostem per reforçar els serveis socials: humanament i econòmicament. Més recursos per garantir que els diners públics van a qui més ho necessita.