[MASNOU VIU 144] El Masnou: vila educadora i feminista?

Comencem un nou curs: escolar i polític. La principal novetat educativa a la nostra vila serà la municipalització de les escoles bressol defensada des del primer dia de la legislatura pel nostre grup. Com dèiem, també nou curs polític, que vindrà marcat per les eleccions municipals, moment en què haurem de saber destriar entre grans promeses o declaracions que només amaguen fum i polítiques concretes realment compromeses amb allò que es diu defensar.

Al darrer Ple es va aprovar la subrogació de la plantilla de treballadores de les escoles bressol. Tots els agents implicats, menys el govern municipal, crèiem que s’havia d’incloure també cuineres i personal de neteja en la subrogació. El govern, però, només va acceptar subrogar les educadores, argumentant que el personal de servei no formava part del personal docent. Quan el nostre grup va recordar que tothom que treballa als centres educatius és part de la comunitat educativa, l’alcalde va respondre que el govern només internalitza “serveis públics essencials per la qualitat de vida dels ciutadans” mentre que la resta, diuen, poden estar subcontractats.

Sembla que ja hem oblidat que durant la pandèmia aquells serveis públics considerats essencials van ser, per exemple, els de la neteja, ara menystingut pel Govern municipal. Subcontractar un servei és, a la pràctica, empitjorar les condicions de sectors ja de per si molt precaritzats i es concreta en un menor salari, horaris fregant la il·legalitat o dificultats per sindicar-se. Aquests àmbits laborals que el govern creu que és millor subcontractar són llocs de treball ocupats habitualment per dones, incidint així en la feminització de la pobresa recollida al mapa de la vulnerabilitat social al Masnou.

És aquesta la vila educadora de la qual tant parla la regidora d’educació? Una vila educadora on, seguint els principis d’aquest govern, ensenyarem als infants que els treballs de les cures no són “essencials per la qualitat de vida”? Es pot dir feminista un govern que sap que subcontractant certs serveis està contribuint a una major precarietat laboral de moltes dones?

És molt senzill aprovar declaracions al Ple amb paraules boniques sobre educació i feminisme que després no s’aguanten quan baixem a la crua realitat de les polítiques concretes. Segur que les treballadores de la neteja municipals agrairien menys declaracions i més sensibilitat del govern respecte a la seva situació laboral.