[MASNOU VIU 154] Quin comerç local volem?

El passat mes de juliol el govern municipal (ERC, PSC i Comuns) va aprovar gràcies al vot de Junts i el PP i amb l’única oposició de Fem Masnou una modificació urbanística molt rellevant que afectarà al model comercial de tot el poble. El govern “liberalitza” les llicències comercials a la zona de la plaça de les Dones del Tèxtil deixant sense efecte la limitació del nombre de comerços que hi havia fins ara. Abans del Ple el nostre grup va demanar els estudis comercials que avalaven la modificació així com l’opinió del veïnat i les associacions de comerciants. Però el govern no havia encarregat cap estudi, ni havia fet cap reunió amb el veïnat. Com entendreu, nosaltres no podem avalar amb el nostre vot aquesta forma de treballar, al nostre entendre poc seriosa i d’esquena a la ciutadania.

A Fem Masnou apostem decididament pel petit comerç de proximitat, un petit comerç arrelat al municipi, que diversifiqui la seva fórmula de propietat tractant que les franquícies de grans empreses no monopolitzin els comerços locals. Ho hem demostrat presentant esmenes a tots els pressupostos anuals de l’ajuntament per tractar de doblar la quantitat que l’ajuntament destina a potenciar el comerç local. Cada any, excepte el 2021, el govern ha rebutjat les nostres esmenes.

Com dèiem, volem comerç local arrelat que no estigui obligat a competir en desigualtat amb grans empreses que poden reduir els marges temporalment o altres estratègies comercials per acabar amb la competència de petits comerciants (autònoms la majoria) amb molt poc marge econòmic. Volem petit comerç, regentat, a poder ser, per petits comerciants, comerciants que siguin veïnes del poble.

També volem un petit comerç diversificat pel poble, que no ho concentri tot en una zona desertitzant grans zones del municipi. Ens sembla contradictori, per exemple, que mentre al barri d’Ocata posen en marxa una zona verda per evitar que la gent vagi a comprar en cotxe, potencien una zona comercial amb un gran pàrquing gratuït per clients. El model del govern actual és una mena de llei de la selva on el més fort sempre guanya al més feble. On una zona del poble rep totes les facilitats i altres es veuen comercialment menystingudes.

El petit comerç fa comunitat i dona vida als carrers convertint-los en espais més segurs per passejar o jugar. Estem d’acord en estudiar com potenciem encara més la plaça de les Dones del Tèxtil però no fent-ho a costa de deixar barris sencers sense comerç.