Un any nedant entre taurons

Comencem per una obvietat: No tot el que passa al Masnou és responsabilitat única i exclusiva del govern municipal. Això ho sap la gran majoria de la població i qui no ho sàpiga la millor forma d’aprendre-ho és acostar-se a l’ajuntament. Allà hi trobaran un govern municipal expert en competències, concretament les competències dels altres. Aquest ha estat un dels grans aprenentatges d’aquest primer any de Fem Masnou a la institució: Al Masnou, la responsabilitat sempre és dels altres.

Quan tanquen el servei d’urgències 24h al CAP Masnou, la responsabilitat és únicament del Departament de Salut (gestionat per ERC, com l’Ajuntament); quan es fa una gestió més que millorable del centre per a joves tutelats situat a l’antic Alberg, la responsabilitat és de DGAIA (també gestionada per ERC); quan enmig d’una onada de calor tenim la platja inutilitzada per un vessament, la responsabilitat és del Consell Comarcal. Sabeu qui mana al Consell Comarcal? Premi!

En resum, cap responsabilitat, mai, sobre cap assumpte que hagi estat rellevant durant aquest primer any de legislatura. El govern amb més persones dedicades professionalment a la política en 40 anys i que més diners costa a la ciutadania del Masnou, no té la responsabilitat de res. Això és el que ens hem trobat, un govern tancat en si mateix, sense capacitat per elaborar una mínima autocrítica que derivi en una millor gestió de la cosa pública. Perquè, com dèiem, no tot és responsabilitat de l’ajuntament, ho sabem, però també sabem que l’ajuntament podria fer molt més del que es fa en molts d’aquests assumptes rellevants per a la ciutadania.

Un any en el qual ens hem adonat que massa regidors i regidores que han fet de la política municipal el seu modus vivendi estan disposats a ensenyar les dents o fins i tot a mentir per tal de mantenir el sou.

“I vosaltres què heu fet?”

Des de Fem Masnou hem centrat la nostra actuació en les tres potes que al nostre entendre ha de tenir un grup de l’oposició: fiscalització del govern municipal, elaboració de propostes constructives basades en el nostre programa electoral i connexió i col·laboració permanent amb la ciutadania.

Pel que fa a la fiscalització, el nostre grup ha presentat fins a 190 precs i preguntes al govern municipal, més que cap altre grup. No us volem enganyar, llegir la majoria de respostes preocupa a vegades més que l’assumpte pel qual es va realitzar la pregunta. Poca i en ocasions mala informació, com han pogut constatar les desenes de ciutadans i ciutadanes que ens han adreçat preguntes i han mostrat força frustració en veure el tipus de respostes que dona el govern.

En allò relatiu a l’elaboració de propostes, hem presentat una desena de mocions, també més que cap altre grup, la immensa majoria de les quals hem aconseguit que s’aprovessin. I el passat juliol vam presentar un document amb 119 propostes pel Pla de reactivació social i econòmica. La realitat, però, és que constatem que el govern municipal no dona compliment a la immensa majoria dels acords que l’oposició aconseguim que el Ple aprovi. Fins i tot en propostes a les quals el grup d’Esquerra vota a favor, mesos més tard veiem com no hi ha avenços. Aquesta actitud, profundament antidemocràtica, és probablement allò que més ens ha sorprès d’aquest primer any. Pensàvem que, com a mínim, respectarien les regles del joc.

Per últim, hem establert contacte directe amb la ciutadania entrant totes aquelles preguntes que ens han fet arribar i traslladant posteriorment la resposta. D’altra banda, cada mes de l’any posarem la nostra carpa a un barri del Masnou evitant així la sensació que els grups municipals només van als barris quan hi ha eleccions. Abans que el maleït virus ens trastoqués el dia a dia, vam poder anar a la Plaça Ramón i Cajal, la Plaça de la Llibertat, Països Catalans al barri d’Ocata o a la Plaça Nova de les dones del tèxtil. Esperem d’aquí a poc temps poder tornar a trepitjar carrer amb normalitat, que és el que realment dona sentit a Fem Masnou.

Ens queda molta feina a fer. Tot just fa dos anys des que vam crear Fem Masnou, un instrument al servei del poble, sense lligams, sense deutes, amb total independència per poder dir allò que fa massa anys que es calla al nostre poble. Un any des que ens vau convertir, contra tot pronòstic, en la segona força més votada a les eleccions municipals. Un any intens, de feina frenètica on hem notat l’escalfor i el suport del veïnat, pensem que il·lusionat en veure que ha entrat aire fresc a l’ajuntament.